Pikalinkit
Valikko

Varian opiskelijat mukana ainutlaatuisessa turvallisuusalan huipputapahtumassa

 

Joukko Vantaan ammattiopisto Varian turvallisuus-, sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita oli perjantaina 18.8.2017 mukana järjestämässä koko juhlavuoden 2017 kestävän Nuku rauhassa –hankkeen huipentumaa Helsingissä

Kello kolmen aikaan iltapäivällä tunnelma Töölönlahden ja Rautatieaseman välimaastossa on rauhallinen. Sieltä täältä pilkottaa maastokuviota, aitojen sisälle on parkkeerattu tankkeri ja maastoautoja. Osalla paikallaolijoista on kirkkaan keltaiset tai oranssit liivit. Aurinko lämmittää, koko Helsinki huokuu rauhaisaa perjantai-iltapäivää, ja jostain kuuluu lapsen riemukas kiljahdus: se on päässyt silittämään pelastuskoiraa.

                             Vantaan ammattiopisto Varian nuoriso- ja aikuislinjan opiskelijoita pyörii myös siellä täällä maanpuolustusta ja kokonaisturvallisuutta esittelevässä eri järjestäjien toteuttamassa Nuku rauhassa -tapahtumassa. Turvallisuusalan opettaja Peter Söderström on tuonut joukon omia ja ryhmän hoitoalan opiskelijoita tutustumaan turvallisuusalaan ja suuren yleisötapahtuman järjestämiseen. Suuri yleisö tosin on odotettavissa vasta hieman myöhemmin iltapäivällä, kun työpäivä on ohi ja varsinaiset viihde-esitykset alkavat. Väkeä on silti ollut jo jonkin verran, kertoo Söderström.

                             Turva-alan viimeisen vuoden opiskelijat Jesse Laitinen ja Aaro Tiljanen ovat olleet Töölönlahdella jo aamukymmenestä alkaen. Molemmille tapahtuma on ensimmäinen kokemus järjestyksenvalvonnasta ja Laitinen tiivistää päivän yhteen sanaan: ”Mukavaa.” Se on helppo uskoa, sillä aiemmin he pystyivät seuraamaan konserttialueen backstagelta pelastuskoiranäytöksen ja nytkin taustalla kohisee kevyt jazz. Sound check valmistaa teknistä puolta kohta alkavaan konserttiin. Opiskelijoiden ohjaaja muistuttaa kuitenkin, että musiikkitapahtumissa järjestyksenvalvojien on hyvä muistaa suojata kuulonsa.

                             Muutama aikuisopiskelija päivystää koko tapahtuma-alueen järjestyksenvalvojina keltaisissa liiveissä. Käy ilmi, että yhtä heistä on yksi ja sama ampiainen kiusannut jo pidempään, koska ilmeisesti ampiaiset pitävät järkkäreiden keltaisista ja oransseista väreistä. Aikuisopiskelijat arvioivat kokemuksen tuomalla perspektiivillä, että Nuku rauhassa on tosiaankin rauhallinen perhetapahtuma, jonka järjestyksenvalvonta on huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi suurten jääkiekkopelien valvominen.

                             Keskellä tapahtuman pääkatua vastaan kävelee Jone Nikula. Kohta-alkavan konsertin juontaja.

                             Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat ehtineet jo lähteä, mutta heidän ohjaajansa alikersantti Kalle Mujunen, ensihoitopaikan johtaja, on vielä päivystämässä. Hän sanoo Varian opiskelijoiden selvinneen päivästä hienosti ja kiertäneen tapahtuma-aluetta aktiivisesti. Varsinaisia hoitotoimenpiteitä tosin oli tullut vain kaksi: yksi laastari kantapään hiertymään ja toinen sormihaavaan. Opiskelijoille päivä oli kuitenkin tarjonnut muun muassa pintapelastusnäytöksen helikoptereineen ja pelastusalan nuorten alkusammutusnäytöksen.

                             Perjantai-illan myöhemmät tapahtumat Turussa muistuttivat, että Varian turvallisuus- ja sote-alan opiskelijat ovat valinneet itselleen tärkeän ja vastuullisen ammatin, jonka merkitys vain kasvaa yhteiskunnassamme. Varia toivottaa opiskelijoilleen menestystä urallaan, teette tärkeää työtä! Lisäksi osanotto Turkuun – toivotaan, että taas pian kaikki voivat nukkua Suomessa rauhassa.

 

Kuvat: Peter Söderström

Teksti: Essi Sulander

Varian toimipisteet