Pikalinkit
Valikko

Tiivistunnelmaista työssäoppimista Leinikissä

Vantaan ammattiopisto Varian hankeopiskelijat taituroivat hiuksia ja partoja pop up –kampaamossa Leinikissä

Pienessä ryhmätilassa on kymmenen pöytää, kaksitoista kampaajaa ja lähes yhtä monta asiakasta. Yksi parturi on asettautunut käytävälle vaatenaulakoiden eteen, koska tilaa on niin vähän. Huoneessa hyrisee pehmeä föönien hurina, muotoilutuotteiden tuoksuja leijuu ilmassa ja lämpötila alkaa kohota osin suoristusrautojen ja kihartimien kuumuudesta. Osin siksi, että pieni tila on täynnä ihmisiä.

                             Varian opiskelijat pitävät Kansalaistoiminnan keskus Leinikissä trendikästä pop up –kampaamoa, joka on asiakkaille täysin ilmainen. Tänään hiusalan opettaja Päivi Koskela on Leinikissä ryhmänsä kanssa viimeistä kertaa, mutta tämä onkin jo neljäs viikko, jona opiskelijat luovat kauniita pikkujoulukampauksia ja viimeistelevät miesten lookkeja. Kiire on. Uusia asiakkaita saapuu koko ajan ja Koskela kertookin tyytyväisenä, että viime viikollakin kävijöitä oli yli neljäkymmentä. Eräskin opiskelija leikkasi seitsemät miesten hiukset, mikä on opiskelijalle todella suuri luku – varsinkin, kun kampaamo on auki vain kymmenestä kahteen. Kampaamon oltua auki vasta tunnin, ovat kaikki kampaajat täydessä työssä ja asiakkaita aulassa jonossa ainakin seitsemän. Sana kampaamosta on kiirinyt.

- Moi, kuka haluu seuraavaksi? kysyy juuri vapautunut parturi-kampaaja-opiskelija Tamara Fernandez aulassa odottavilta asiakkailta. - Mitä saisi olla? on seuraava kysymys. Lyhyen neuvottelun ja opettajan konsultoinnin jälkeen Fernandez ryhtyy pohjustamaan hiuksia kampausta varten.

                             ”Asiakkaita on ollut lapsista eläkeläisiin ja opiskelijat ovat saaneet erinomaista käytännönkokemusta paljon lyhyessä ajassa,” sanoo ryhmän hiusalan opettaja Päivi Koskela. Kaikki vaikuttavat erittäin tyytyväisiltä tähän yhteistyökokeiluun, vaikka Koskela huomauttaakin, että tavalliseen työpäivään Vantaan ammattiopisto Varialla verrattuna päivystäminen Leinikissä on äärimmäisen hektistä. Kun asiakkaita on paljon, myös opettajalla on tekemistä kampausten, välineiden, muotoilutuotteiden, leikkauksen ja muun konsultoinnissa.

Koskelan mukaan kielimuuri aiheuttaa välillä omat haasteensa ja ehkä siksi mukana on myös suomi toisena kielenä -opettaja. Opiskelijat opiskelevat nimittäin Väylä työhön –hankkeessa, joka on yksi Varian maahanmuuttajahankkeista. Osa opiskelijoista on aloittanut toukokuussa ja osa vasta elokuussa eikä osa ole asunut Suomessa vielä vuottakaan. Silti asiakkaiden kanssa keskustellaan asuntokaupoista ja matkustamisesta. Välillä menee pieni kaupunki ja pääkaupunki sekaisin, mutta väärinymmärrykset korjataan ja kaikki hymyilevät. Koskelan mukaan parasta pop-upissa onkin ollut opiskelijoiden loistava asenne, joka on positiivinen. Hymy tervehtii jo ovella jokaista asiakasta.

Pop up –kampaamon idea syntyi syksyllä Variassa järjestettyjen maahanmuuttajien työelämämessujen seurauksena. Varian hankekoordinaattori Hanna Kontio tutustui messuilla Kansalaistoiminnan keskus Leinikin yhteyshenkilöihin ja yhteistyötä alettiin ideoida lisää. Monen yhteen loksahtaneen palasen seurauksena ilmainen kampaamo oli auki kuukauden ajan aina perjantaisin. Kontio toivoo tästä samanlaista uutta perinnettä kuin menestyksekkäistä maahanmuuttajamessuista, sillä myös tämä tempaus on ollut kaikkien parhaaksi: opiskelijat ovat saaneet erinomaista käytännönharjoittelua sekä työstä että suomen kielen puhumisesta ja asiakkaat ovat iloinneet hienoista kampauksista ja siisteistä leikkauksista. Eräskin miesasiakas ehti paikalle jo toista kertaa ja tervehti parturiaan kuin vanhaa ystävää.

Varian toimipisteet